Så gick min första hembryggning

Lite glest mellan inläggen på bloggen nu. Har fått en liten dotter i veckan och har den senaste tiden inte konsumerat någon större mängd alkohol.

Men i onsdags var det dags för min allra första egna hembryggning. Otroligt spännande var det.

Jag startade vid 19.00 och var klar med allt vid 23.00. För att göra det enkelt gjorde jag en extraktbryggning och behöver därför inte mäska in eller laka ur någon malt.

Däremot använde jag en specialmalt som jag stöpte. När jag väl stöpt specialmalten i 30 min tillsattes det torkade spraymalt-extraktet. När väl koket kom igång så tillsattes den första humlegivan som bestod av Chinook-humle för att sedan tillsätta Perle-humle och sista givan Cascade-humle. Lite jästnäring tillsattes även när det var 20 minuter kvar.

Nu var det så att jag beräknat lite högre volym vilket blev betydligt mindre. Korrigerade malten men inte humlen. Det resulterade i en ganska välhumlad öl på IBU 48 istället för 38. Men det är gör ju inget 🙂

Nerkylningen tog lite längre än beräknat, cirka 20 min. Efter det så åkte vörten ner i jäshinken och därefter tillsattes den flytande jästen.

Nu står den där och bubblar, min första ”Amercian Pale Ale”. Om två veckor skall det tappas på flaska för att fortsätta jäsa så att kolsyra bildas. Jag kommer endast att primärjäsa och inte sekundärjäsa.

Vi får se hur det blir med denna brygden. Det var både kul, spännande och lärorikt. Förhoppningsvis blir det också ett mycket gott öl men man får ju inte ha för höga förväntningar på sitt första öl.

To be continued… 🙂

2 kommentarer
  1. Grattis Robert! Då är vi åtminstone två hembryggare i Gemla. Skulle vara kul att utbyta lite flaskor framöver. Själv har jag en porter som ska tappas och i veckan ska det bryggas mörkt veteöl.

    Grattis till lilla tjejen också!

  2. Robert sa:

    Jajemen! Två hembryggare måste vara rätt mycket om man ser till invånarantalet i Gemla. Visst hade det varit kul att utbyta några flaskor. Bra om inte annat med lite kritik till mig som nybörjare. Hade varit kul att sätta någon brygd tillsammans om du är sugen. Är lite sugen på att göra en julbrygd. Vi kan väl höras.

    Tack ska du ha!

    Vi hörs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: